Útmutató a munkavédelmi oktatás megtartásához

2021. május 26.
Útmutató a munkavédelmi oktatás megtartásához

Lényegre törő útmutatónkban a legfontosabb ismerteket gyűjtöttük össze, amit a munkáltatóknak a munkavédelmi oktatás megtartásáról tudniuk kell. Vegye fel velünk a kapcsolatot, a munkavédelmi szakmérnök szívesen válaszol a kérdésekre!

 
 

 

 

Az alábbi összeállítást készítette: Egyedi Csaba munkavédelmi szakmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara tagja - elérhetősége itt

 

Mikor, miért és hogyan kell munkavédelmi oktatást tartani?

A Munkavédelmi Törvény 55. § alapján a munkáltatónak munkavédelmi oktatást kell tartania alkalmazottja:

  • munkába álláskor,
  • munkahely vagy munkakör megváltozásakor, valamint a munkavégzés követelményeinek változásakor,
  • munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor,
  • új technológia bevezetésekor.

Minden dolgozónak el kell sajátítania és a foglalkoztatása teljes időtartalma alatt rendelkeznie kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel. A munkavédelmi oktatást rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként - a megváltozott vagy új kockázatokat, megelőzési intézkedéseket is figyelembe véve - meg kell ismételni.  Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevők aláírásával ellátva írásban kell rögzíteni. Munkavédelmi oktatás hiányában a dolgozó egyedül nem végezhet munkát.

A munkavédelmi oktatás elméleti, és amennyiben az iparág specifikus ismeretek miatt szükséges, gyakorlati részből is áll.

 

Ki és mi alapján tarthatja a képzést?

A Munkavédelmi Törvény 57. § (3) bekezdés f) pontja alapján a munkavédelmi oktatási tematika kidolgozásában munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személynek kell közreműködnie. A hivatkozott jogszabály a munkavédelmi oktatás megtartását nem minősíti munkabiztonsági szaktevékenységnek, ezért az oktatást tartó személynek nem szükséges rendelkeznie munkavédelmi szakképesítéssel.

 

Milyen oktatások léteznek?

Munkavédelmi alapoktatás: munkába álláskor a munkáltatónak gondoskodnia kell, hogy a munkavállalója elsajátítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteit. Munkavédelmi oktatás hiányában önállóan nem végezhető munka, egyedül nem lehet a munkahelyen tartózkodni.

Ismétlő munkavédelmi oktatás: a munkavállalónak foglalkoztatása teljes időtartalma alatt rendelkeznie kell a szükséges munkavédelmi ismeretekkel. Jogszabály ugyan nem írja elő, hogy milyen gyakorisággal kel megismételni a képzést, de tapasztalat szerint, érdemes az éves tűzvédelmi oktatással egybekötve felfrissíteni a munkavédelmi előírások ismeretét is.

Rendkívüli munkavédelmi oktatás: amennyiben a munkáltató, vagy hatóság elrendeli, rendkívüli oktatást kell tartani. Új munkakörülmények, kirívó szabálytalanság észlelése, vagy egy munkabaleset után szokott szükségessé válni a soron kívüli oktatás. Lehetséges az egész állományt oktatni, de előfordul csak egyes csoportok, vagy akár egyetlen személy ismételt oktatása is.

Elméleti munkavédelmi oktatás: általában tantermi körülmények között szokás megtartani, a szükséges munkautasítások, a munkavégzési előírások valamint a munkahelyi veszélyforrások ismeretére terjed ki. Célszerű szóbeli vagy írásbeli visszakérdezéssel egybekötni.

Gyakorlati munkavédelmi oktatás: konkrét munkavégzés során, munkahelyen munkaeszközökkel végzett oktatás. Kiterjedhet az egyéni védőeszközök használatának és karbantartásának gyakorlására is.

 

Mit tartalmazzon a munkavédelmi oktatási tematika?

Általános, elméleti munkavédelmi ismeretek, melyeket minden esetben oktatni szükséges: 

 

A Hatóság ellenőrzi?

A Munkavédelmi Hatóság az ellenőrzési gyakorlata szerint a munkavédelmi oktatások Munkavédelmi Törvény szerinti megvalósulását vizsgálja. Megnézi az oktatási naplókat, a tematikákat ellenőrzi, és szükség esetén meghallgatással meggyőződik arról, hogy a munkavállalók a veszélyforrásokat ismerik-e, illetve tisztában vannak-e a megelőző intézkedésekkel.

 

Felnőttképzésnek minősül?

A munkahelyi munka- és tűzvédelmi oktatások kikerültek a Felnőttoktatási Törvény hatálya alól. A jogszabály  1. § (1a) szerint: A munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre e törvényt nem kell alkalmazni. Tehát az oktatás szervezőjének nem kell bejelentést tennie és ezekről a belső képzésekről nem kell adatot szolgáltatnia.

 

ÖNÖKNÉL IS LEHET EGYSZERŰ AZ ONLINE MUNKAVÉDELMI OKTATÁS!

 

A munkavédelem-re kattintva KÉRJEN INFORMÁCIÓT és/vagy árajánlatot a munkavédelem feladatainak ellátására az Online oktatási rendszerünk korlátlan használatával együtt. Lehetősége van cégünktől kérni a kapcsolódó tűzvédelmi, környezetvédelmi és ADR ügyek rendbetételét is. A keletkező dokumentumokat pedig a Doksi Trezor fogja tárolni. Keressen meg bizalommal!

 
 
Az online bemutató oktatás-ra kattintva kezdésnek PRÓBÁLJA KI bemutató elektronikus munkavédelmi oktatásainkat! Az első kettő ingyenes és kötelezettséggel nem jár. Munkavédelem, munkavédelmi oktatás, online munkavédelmi oktatás, online munkavédelem, tűzvédelem, környezetvédelem és ADR (2021!) a 2021-es jogszabályoknak megfelelően. Hiperion Tech Kft.
 
 
 

 

blog - személyes tartalommalSzemélyes blog: Jafar és a munkavédelem. Keresse fel, sok aktuális cikket talál itt a munka-, tűz- és környeztvédelem valamint a veszélyes áru szállítás (ADR) világából - némi személyes tartalommal keverve.

 
Tovább szeretnék olvasni
Válogatás online oktatásainkból:
ADR oktatás online, veszélyes áru szállításához
ADR oktatás online, veszélyes áru szállításához Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Klímaszerelőknek online 1.3 ADR oktatás, gázok palackos szállításához
Klímaszerelőknek online 1.3 ADR oktatás, gázok palackos szállításához Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Lőszerek szállításához online ADR 1.3 oktatás
Lőszerek szállításához online ADR 1.3 oktatás Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Munkavédelmi oktatás és tűzvédelmi oktatás ingyen 2
Munkavédelmi oktatás és tűzvédelmi oktatás ingyen 2 Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Munkavédelmi oktatás, a saját laptopján online
Munkavédelmi oktatás, a saját laptopján online Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Online munkavédelmi oktatás, irodai munkavégzés esetén
Online munkavédelmi oktatás, irodai munkavégzés esetén Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Tetszőleges, dia alapú, online oktatás, visszakérdezéssel
Tetszőleges, dia alapú, online oktatás, visszakérdezéssel Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Tűzvédelmi oktatás online, elméleti ismeretek
Tűzvédelmi oktatás online, elméleti ismeretek Részletekért kattintson ide Bemutató oktatást kérek
Tovább szeretnék olvasni

A weblap teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll!